Doe nog maar een klontje.

Moe van energie?Suiker is TABOE

Waarom suiker eten je weerstand verlaagt.

Iedereen “weet” wel dat suiker niet zo gezond is en velen kiezen er daarom voor om te stoppen met suiker of  suikervervangers te gebruiken. Maar waarom is suiker eigenlijk ‘slecht’ voor ons? Wat is de achterliggende verklaring? In dit artikel ga ik in op het effect van suikerconsumptie op je weerstand en het effect dat kokosolie heeft op de suiker gevoeligheid van je lichaam.

Suiker, ook wel tafelsuiker genaamd, is een voedingsmiddel dat bestaat uit moleculen glucose en fructose die aan elkaar “vastgeplakt” zijn. Het heeft de molecuulformule C12H22O11. Na eten van suiker valt het dus uiteen in glucose en fructose, die beide je bloedsuiker verhogen. Behalve de wetenschap dat een teveel aan (eenvoudige) suikers zoals tafelsuiker of suikers uit frisdranken tot een verhoogd risico op insulineresistentie of zelfs diabetes leiden, heeft het echter ook een andere invloed op je lichaam.

Weerstand

ascorbinezuur
ascorbinezuur

Een van de stoffen in ons lichaam die bijdragen aan het verhogen of in stand houden van onze weerstand is vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd. De naam ascorbinezuur komt van het Engelse ‘scurvy’ dat scheurbuik betekent. Het mag je misschien bekend zijn dat opvarenden van schepen in de tijd dat men over zeeën voer om nieuwe koloniën te ontdekken, dikwijls scheurbuik kregen als gevolg van een vitamine C tekort.

Vitamine C heeft de molecuulformule C6H8O6 en glucose heeft de formule C6H12O6. Dit hoef je niet uit je hoofd te leren want ik ga geen scheikundeles houden, maar het gaat er mij om dat ik je even wil laten zien dat deze stoffen moleculair gezien aardig op elkaar lijken. Want wat is er nou aan de hand met vitamine C en glucose?

glucose
glucose

Competentie

Alle voedingsstoffen die je eet moeten in je cellen worden gebracht. Mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten, antioxidanten etc. Nu blijkt dat vitamine C en glucose door hetzelfde ‘poortje’  de cel binnen willen. Ze voeren als het ware een competitie om de cel in te mogen. Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe hoger het bloedsuiker, des te minder vitamine C er in je cellen kan en des te minder bescherming je dus hebt tegen virussen, bacteriën en dergelijke. Resultaat: je bent vatbaarder voor verkoudheid en ziekte.

Insuline

Wat maar weinig mensen weten is dat zowel glucose als vitamine C door insuline in de cel gebracht worden. Medisch heet dit “insuline gemedieerde opname“. Wetenschappers hebben daarom diverse uitingen van diabetes type 2 gelinkt aan een tekort aan vitamine C in de cellen. In diabetici zijn de lichaamscellen immers (bijna) ongevoelig voor insuline geworden waardoor de insulineproductie is uitgeput. De cellen ‘luisteren’ niet meer naar insuline, wat er niet alleen in resulteert dat glucose niet of slecht wordt opgenomen, maar ook dat vitamine C niet meer of slecht wordt opgenomen. Door het chronisch tekort aan vitamine C zouden diabetici te kampen hebben met blindheid, wonden die niet helen, amputaties enzovoorts.

Oplossingen

Wij mensen kunnen geen vitamine C aanmaken. Het zal je misschien verbazen, maar de meeste dieren maken zelf vitamine C aan. De mens is dit in de loop van de evolutie “verleerd”. Wij hebben dus niet alleen vitamine C nodig van externe bronnen, tevens moeten we ervoor zorgen dat wát we binnenkrijgen ook gebruikt wordt.

Er is een aantal manieren waarop we ervoor kunnen zorgen dat vitamine C zijn werk kan doen in ons lichaam:

  • allereerst natuurlijk zorgen dat we sowieso voldoende vitamine C binnenkrijgen
  • niet teveel of liever helemaal geen tafelsuiker consumeren
  • bij voorkeur ook geen of minder geraffineerde koolhydraten eten, maar volwaardige voeding die het bloedsuiker stabiel houdt.
  • bij voorkeur geen gebakken meervoudig onverzadigde vetzuren eten die cel-veroudering bevorderen en insulinegevoeligheid verlagen
  • voldoende vis of omega-3 supplementen innemen. Omega-3 vetzuren blijken de gevoeligheid voor cellen voor insuline te vergroten en dus ook de opname van vitamine C.
  • kokosolie een standaard maken van onze voeding. Ook kokosolie heeft effecten op ons bloedsuiker en wel op meerdere manieren, want kokosolie:
    • vertraagt de opname van suiker waardoor ons bloedsuiker minder snel stijgt
    • bevordert de afgifte van insuline door de alvleesklier zodat vitamine C beter in de cel geholpen kan worden
    • en bevordert de gevoeligheid van cellen voor insuline.

Bron; http://www.kokos-olie.nl/