Smakelijk eten

“Je bent wat je eet”, maar is dat eigenlijk wel zo?

Niet letterlijk natuurlijk maar figuurlijk zit daar wel een kern van waarheid in.

Soms, nou eigenlijk best vaak, eet je uit gewoonte. Je moet dagelijks eten, ja toch? Logisch ook. Maar wat eet je en hoe eet je en wanneer eet je?

Je eet wat je lekker vind, je eet op de manier die je geleerd hebt of wat jij het fijnste vindt en je eet op een tijd dat voor jou het beste uitkomt of wanneer je trek hebt of als je aan tafel wordt geroepen omdat iemand anders iets heeft klaargemaakt.

Ben je echt bewust van wat je eet, of schuif je het zo naar binnen zonder erbij na te denken? Kauw je je eten of is het ‘hap, slik, weg?tong_smaak_verteren_speeksel

 

Op je tong zitten je smaakpapillen en die hebben even de tijd nodig om te ‘proeven’ wat je eet en hoe het smaakt. Het is dus niet zo handig om het voedsel na 1 kauw door te slikken want dan proef je niet helemaal wat je in je mond hebt gestopt.

Kauwen dus…. rond laten gaan in je mond, pas dan proef je wat je ook eet.

Ook wordt er tijdens het kauwen speeksel aan je eten toegevoegd en dit speeksel is eigenlijk het begin van de vertering. Je proeft dus niet gelijk veel meer smaken maar je begint ook al met het verteren van je voedsel.

Als je iets nieuws uit probeert qua eten dan is het ook logisch dat je het niet alleen aan de voorkant van je tong gaat proeven zoals kleine kinderen dat nog al eens doen maar laat het rollen in je monden zet alle smaakpapillen aan het werk, want dan ‘proef’ je het pas echt goed.

Nu is de smaak natuurlijk niet het enige wat telt met eten, zeker niet.

Hoe iets er uit ziet en hoe iets ruikt telt zeker ook mee.